Cesta na Pustevny

    0
    3365

    Po roce jsme se opět vydali na Pustevny v Beskydech, které máme moc rádi a jezdíme hlavně za čerstvým vzduchem. Pustevny dostaly své jméno podle poustevníků, kteří zde žili v minulosti. Pro turistiku bylo místo objeveno již koncem 19. stol., kdy Pohorská jednota Radhošť dala v roce 1891 postavit první turistickou útulnu Pustevna, pak v roce 1894 kamennou Šumnou. Následovala výstavba cenného architektonického komplexu – roubené stavby s lidovými motivy Libušín a jednopatrová Maměnka, které byly doplněny dřevěnou valašskou zvoničkou.

    Autem dojedeme přes Frenštát pod Radhoštěm do Trojanovic – Ráztoky. Projdeme s dětmi lesíkem a svezeme se z dolní stanice lanové dráhy směrem nahoru na Pustevny.  Nacházíme se 620 m n m., lanová dráha měří 1,6 km a při příjezdu na horní stanici vystupujeme v nadmořské výšce 1018 m n m.

    Dolní stanice je nyní krásně opravená, je zde odpočinkové místo s prodejnou suvenýrů a infocentrum. Při příjezdu nahoru vás příjemně překvapí nově budovaná horní stanice, která nahradila původní budovu z roku 1937. Ta musela být v roce 2016 stržena pro svůj nevyhovující stav. Dříve její součástí bývalo i vratné kolo a časem se k ní přistavovaly další části, vznikla půjčovna lyží, bufet či WC.

    Nová stanice je moderní stavbou z kamene, dřeva a skla. Je dílem kopřivnického architekta Kamila Mrvy, který již léta spolupracuje s obcí Trojanovice a podílí se na podobě projektu Radegastových Beskyd. V budově najdete jak restauraci, tak obchůdek se suvenýry, půjčovnu koloběžek aj. Je zde překrásný výhled na panorama Beskyd.

    V blízkosti restaurace se čile pracuje na obnově budovy Libušína, díla architekta Dušana Jurkoviče (postavena 1899),  která před čtyřmi lety lehla popelem a na níž se mezi lidmi konala sbírka na její obnovu. Z darů lidí, obcí, měst a krajů  se vybralo cca deset milionů korun, dále část zafincovalo Ministerstvo kultury a dále peníze z pojistky. Lesy ČR věnovaly dřevo. V této chvíli je již po půl roce prací udělána hrubá stavba a celá obnova by měla být hotova a začít sloužit na podzim 2019. Je krásné, že se i v dnešní době našli lidé, kteří tuto záležitost podpořili a snaží se, aby se na Pustevny vrátil symbol, který tam patří.

    Na Pustevnách se nachází valašské koliby, kde se můžete posilnit před cestou a dále jít jeden km na prohlídku sochy pohanského boha Radegasta a vystoupat dále po třech km na kultovní vrchol Radhošť  s krásnými výhledy do okolí. Stojí zde i dřevěná poutní kaple sv. Cyrila a Metoděje z 19. stol. Každoročně začátkem července se zde koná pouť na svátek sv. Cyrila a Metoděje.

    Ať navštívíte Pustevny v jakémkoli ročním období, vždy to bude pro vás zážitek. Svědčí o tom i návštěvníci, kteří se sem pravidelně vracejí. Zvláště o víkendech je zde „přelidněno“ V lednu se zde opět konala akce „Sochy na Pustevnách“, kdy hory byly v obležení turistů.

    Určitě navštivte i nějakou restauraci s typickými valašskými pokrmy, kde jsou základem brambory a zelí. A na závěr z dochovaných valašských spisů: „Valaši zelím a zemčaty po celý rok živi jsú, milovníci jsú kaše s mlékem či pohančené či prosné, lámanka, krůpy a strava (luštěniny) dovršuje jejich zásoby. Chléb jen u sedláků…“

    ZANECHAT ODPOVĚĎ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here