Strážnice, též nazývaná Moravská Sahara

0
2479

Strážnice, též nazývaná Moravská Sahara, kde je největší teplo z celé republiky. O víkendu jsme navštívili vinobraní ve Strážnici. Vinobraní je vlastně oslava vína a ochutnávka letošní sklizně.

Asi nejoblíbenější ubytování pro výletníky je kemp ATC Strážnice přímo u zámku, který byl však již plně obsazen, tak jsme poprvé zavítali do hotelu Strážnice přímo u náměstí. S bydlením a celkovou pohostinností jsme byli velice spokojeni. Každý hotel totiž dělají její zaměstnanci a tady jsme se setkali s moc příjemným přijetím.

Po celý den probíhaly na náměstí i v přilehlých uličkách ochutnávky vína, burčáku a různých pochutin, hrála cimbálová muzika, vystrojil se průvod v krojích, všude se tančilo… do toho všeho vyšlo počasí, tak se akce povedla.

Děti jsme vzali na Baťův kanál a projeli se lodí Ámos po okolí. Pan kapitán na lodi nám poutavě vyprávěl o okolí, zajímavostech, o historii Baťova kanálu. Na plavbu se vyjíždí každý den v 11 a 15 h, cena 120 Kč dospělý, 60 Kč dítě.

Vedle přístaviště se nachází Skanzen Strážnice – Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy. Na podzim se konají prohlídky s průvodcem každý den (mimo pondělí) a tuto sobotu 16. 9. 2018 zde pořádají Podzim na dědině, naučný program zaměřen na tradiční způsoby hospodaření a podzimní práce na vesnici přelomu 19. a 20. století.

Určitě stojí za návštěvu i vedlejší vesnice – Petrov, kde se v části Plže nachází památková rezervace lidové architektury, v areálu je okolo 80 vinných sklepů budovaných od 15. století. Sklepy budovali sami vinaři. Vinné sklepy vytvářejí ulicovou zástavbu se dvěma náměstíčky. Až si přijedete okoštovat, určitě vás některý vinař rád ve svém sklípku přivítá. (Text a foto:Julie)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here