Výlet do vily Tugendhat v Brně

    0
    2669

    Vila Tugendhat v Brně je ojedinělým funkcionalistickým předválečným dílem německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe, který v roce 1928 vypracoval návrh stavby na zakázku manželů Grety Tugendhatové (1903–1970) a Fritze Tugendhata (1895-1958).  V roce 2001 byla vila Tugendhat zapsána do seznamu světového dědictví Unesco.  Architekt patří k zakladatelům moderní architektury 20. století a objekt sám patří k základním dílům světové moderní architektury funkcionalismu. Nachází se v části Černá pole, patří k ní i zahrada ve svahu. Je zde krásný výhled na panorama Brna. Ve své době byla pořízena za opravdu vysokou částku pět milionu prvorepublikových korun (jen pro zajímavost, za tuto částku by se dalo v té době postavit třicet rodinných domů).

    Budova je třípatrová, ač z ulice se jeví jako přízemní jednopatrová budova. Horní patro obsahuje přijímací halu, oddělené ložnice manželů Tugendhatových, i se sociálním zařízením, dva dětské pokoje a pokoj vychovatelky a rozlehlou terasu. K hornímu patru přiléhá také byt správce a garáž pro dvě auta.

    Při prohlídce mě asi nejvíce uchvátil reprezentativní hlavní prosklený obytný prostor se zimní zahradou, odkud je možnost vstupu přímo na zahradu. Nosný skelet (29 ocelových nýtovaných sloupů profilu kříže, v obytných místnostech obaleny chromovaným plechem domu) je umístěn uvnitř prostoru, proto zde architekt navrhl prosklené boční strany. I otevírání oken je zde vyřešeno spuštěním do podlahy pomocí elektromotorů.

    Jako největší zajímavost byla pro mě určitě onyxová stěna, odrůda aragonitu mj. má tu jedinečnou vlastnost, že pod určitým úhlem propouští sluneční paprsky a mění se tak její barva. Pořízení onyxové stěny bylo však velmi nákladné – stěna stála 200 000 prvorepublikových korun. Měli jsme to štěstí, že bylo zrovna krásné počasí, proto jsme si mohli tento průhled stěnou „užít“.

    Při prohlídce jsme mohli též nahlédnout do přízemí, zázemí strojovny vzduchotechniky, kotelny, strojovny pro elektrické spouštění oken, prádelny, fotokomory, místnosti pro kožichy aj. Nyní je zde umístěna i fotodokumentace a prodejna upomínkových předmětů.

    Vilu manželé Tugendhatovi využívali však pouze do roku 1938, neboť jako Židé z obavy o svůj život odešli z Československa. Vzali si s sebou většinu vnitřního vybavení, proto některý nábytek není původní. Vilu poté obsadilo gestapo, dále Rudá armáda, po osvobození mj. sloužila Státnímu ústavu léčebného tělocviku. V roce 1969 byl dům zapsán do Státního seznamu kulturních památek.

    V současné době se ve vile konají nejen prohlídky (úterý – neděle), ale pořádají se zde mj. různé kulturní akce – klavírní recitál, setkání se zajímavými osobnostmi a filmové projekce. O prohlídku je velký zájem, vstup jsem rezervovala již půl roku předem, a i různé doprovodné akce jsou často během chvíle vyprodané.

    Vstupné na celý okruh činí 350 Kč.

    Návštěva Vily Tugendhat byla pro mě opravdu svátkem a určitě se někdy ráda na toto místo vrátím, třeba právě na nějakou pěknou kulturní akci.

    Vaše blogerka Julie

    ZANECHAT ODPOVĚĎ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here