10 tipů na hrady a zámky ve středních Čechách

0
2235
Valečov_Libor Sváček

Milovníci tajemna hradních zákoutí a romantiky zámeckých komnat nemusejí čekat až na jaro, kdy hrady a zámky většinově otevírají své brány návštěvníkům. Ve středních Čechách se nacházejí i místa, která využívají zimní atmosféru a k návštěvě lákají také v chladném období. V současné době jsou pro návštěvníky přístupné například hrady a zámky Veltrusy, Mělník, Brandýs nad Labem, Loučeň, Radim, Český Šternberk, Mníšek pod Brdy, Karlštejn, Červený Újezd a Křivoklát.

Barokní zámek Veltrusy poutá pozornost především díky svému vzhledu, půdorysu v podobě písmene X a také parku s mnoha romantickými stavbami. Prohlídkový okruh Aristokracie: začátek konce nebo Laboratorium, kde se návštěvníci dozvědí vše o provozu zámku, jeho rekonstruování i o tom, jak probíhají renovace historických sbírek, lze navštívit každý zimní víkend.

Veltrusy

Zámek Mělník nad soutokem Labe a Vltavy se pyšní uměleckými sbírkami i rozsáhlým vinným sklepem. Lze si ho projít individuálně anebo s průvodcem. V březnu je otevřeno vždy v sobotu a v neděli.

Mělník_Libor Sváček

Brandýs nad Labem představuje renesanční klenot s bohatým sgrafitovým zdobením. Oblíbili si ho především panovníci Habsburské dynastie. Císařská a královský zámek je možné navštívit při komentované zimní prohlídce každý víkend.

Stará Boleslav_Jan Valečka

Živý výklad o historii zámeckých prostor je připraven na zámku Loučeň, kde zámeckými komnatami provázejí bývalí obyvatelé zámku z rodu Thurn-Taxis. Připraveny jsou také speciální prohlídky pro děti. V zámeckém parku čeká na návštěvníky 12 labyrintů a bludišť z nejrůznějších materiálů. Zámecký areál je i v zimě otevřen každý den.

Loučeň_J.Přerovský

Neobjevený středočeský skvost, zámek Radim, je v zimním období otevřen každý víkend. Majitelé, kteří do záchrany památky vložili celé své srdce, připravili pro návštěvníky hned tři prohlídkové okruhy, a navíc jeden speciální okruh pro děti. Až do konce dubna je v zámeckém sklepení k vidění expozice práva útrpného a hrdelního.

Zámek Radim

Hrad Český Šternberk se zrcadlí na hladině řeky Sázavy a má hradní i zámeckou tvář. Navenek může působit chladně, uvnitř ukrývá nádherně zdobené a bohaté komnaty. Navštívit je lze při zimních prohlídkách každou sobotu a neděli.

Český Šternberk_archiv hradu ČŠ

Seznámit se s životem šlechty za první republiky je možné na zámku Mníšek pod Brdy. Reprezentativní salony i soukromé pokoje s předměty denní potřeby se návštěvníkům otevírají od úterý do neděle. Pro dětské návštěvníky se na zámku pořádají speciální Pohádkové prohlídky.

Mníšek pod Brdy_Jan Valečka

Královský hrad Karlštejn je pro návštěvníky v březnu otevřen každý den kromě pondělí. Navštívit lze soukromé a reprezentativní komnaty zakladatele hradu při komentovaném okruhu Císařská rezidence Karla IV.

Karlštejn_Kamila Kohoutová

Na první pohled by se mohlo zdát, že hrad Červený Újezd na svém místě stojí staletí. Je ovšem starý pouhých 20 let. Kromě krčmy ukrývá muzeum českého venkova, seznamující s každodenním životem venkovanů v 17.-20. století. V zahradě je malý skanzen s replikou větrného mlýna, sušárnou chmele, zvonicí, vinnými sklepy a dalším. Na vlastní oči si lze vše prohlédnout každý zimní víkend.

Červený_Újezd,_hrad_II

Jeden z nejstarších hradů u nás s historií sahající až k přemyslovským králům, Křivoklát, je v březnu otevřen každý víkend. Návštěvníci tak mají možnost vidět i v tomto období interiéry hradu, který svou krásou učaroval celé plejádě českých i zahraničních filmových produkcí.

Křivoklát_Kamila Kohoutová

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here