20. výročí zápisu Holašovic do seznamu památek Unesco V HOLAŠOVICÍCH

0
3006

Nenechte si ujít v červenci víkend 20.–22. 7. a navštivte jihočeskou obec Holašovice. V letošním roce slaví 20 let zápisu obce do seznamu památek Unesco.

Malované štíty stavení holašovické návsi se stanou již po 21. dobovou kulisou Selských slavností, na které se každoročně sjíždí na 220 lidových umělců a řemeslných tvůrců.

Základem třídenní lidové slavnosti v malebné vesničce Holašovice, ležící v půvabné krajině jižních Čech nedaleko Českých Budějovic, je lidový jarmark s ukázkami tradičních i netradičních řemesel z celé České republiky i ze zahraničí s velmi bohatým doprovodným programem. Na jednom uceleném prostoru rozlehlé návsi mohou návštěvníci slavností zhlédnout ukázky řemesel či zakoupit si výrobky ze dřeva, keramiky, kůže, proutí, paličkované krajky, tkaných oděvů. Svou zručnost představí řezbáři, nožíři, mincovníci, dráteníci, kováři, hrnčíři, keramici, přádelníci atd. Předvádění původních řemesel a technik v dnešní přetechnizované době vytváří velmi působivou podívanou na dovednost a cit pro tradiční lidovou výrobu, která se váže k dávno zapomenutým časům.

Selské slavnosti na holašovické návsi začínají již v pátek 20. července ve 12:00 hodin a pokračují i v sobotu a v neděli vždy v 8 hodin celodenním kulturním programem.

Po dobu celé akce jsou k dispozici tvůrčí dílny na návsi v Holašovicích, kde si děti mohou vyzkoušet kreativní tvůrčí práce a budou moci hrát tak, jak si hráli jejich prarodiče a praprarodiče.

V návesním prostoru mezi stánky bude možnost zaslechnout jarmareční zpívání, pro děti populární a vyhledávané projížďky na koních, chytání ryb z kádě do ruky, dřevěný ručně poháněný kolotoč, možnost zkusit si svoji zručnost v uměleckých dětských dílnách. Ve 40 hodinovém programu vystoupí více než 350 účinkujících z Čech i zahraničí.

 

Turistické informační centrum
Holašovice 43, 373 84
Tel./fax: +420 387 982 145
Otevírací doba: ÚT–NE: 9–17 hod.
www.holasovice.eu

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here