11. září do 19 jabloneckých památek zdarma

0
841

19 památek se letos otevře u příležitosti Dne evropského dědictví zcela zdarma v Jablonci nad Nisou. Ať už se rozhodnete navštívit všechny nebo si vybrat jen některé, čeká vás výlet do zajímavé historie našeho města. Připravena je i rodinná trasa, exhibiční ražba nebo jízdy retro autobusem typu Škoda 706 RTO, přezdívaným pro svůj zakulacený tvar “vajíčko” nebo “okurka”.

Slavnostní zahájení celé akce proběhne již v předvečer – v pátek 10. září 2021 v 17.30 – odhalením pamětní desky Roberta Hemmricha na budově v Podhorské ulici 47. Architekt Hemmrich navrhl tento dům v roce 1924 a dnes zde sídlí základní umělecká škola. Symbolicky poté bude následovat koncert v sále ZUŠ věnovaný architektům Robertovi Hemmrichovi a Josefu Zaschemu, kteří se významně zasloužili o tvář našeho města a jejichž 150. výročí narození si letos připomínáme.

Hlavní program Dne evropského dědictví vás čeká v sobotu 11. září a nabídne volné i komentované prohlídky, výstavy, promítání, exhibiční ražbu nebo sportovní aktivity pro děti i dospělé. Místa propojí historický autobus z roku 1972 – typický oblými tvary a červenou barvou.

Program Dne evropského dědictví v Jablonci nad Nisou:

Národní téma: Památky pro všechny

Termín: sobota 11. září v Jablonci nad Nisou (v ČR 11.–19. 9.)

9.00–16.30 Rodinná poznávací trasa

5 stanovišť s úkoly (Dům Scheybalových, Muzeum skla a bižuterie, Městská knihovna, sokolovna a Dům česko-německého porozumění v Rýnovicích). Zábavně-naučné putování lze začít na kterémkoliv stanovišti. Vyzvednete si pracovní list a vyrazíte na trasu. Pro získání odměny v cíli stačí absolvovat 4 stanoviště. Cíl je otevřen v budově radnice do 17.00.

10.00–11.00 Komentovaná procházka po umění

Po uměleckých objektech z 60. až 80. let minulého století ve veřejném prostoru vás provede Jan Picko (spolek PLAC). Sraz před obchodním domem Central u plastiky Žena s nákupem.

9.00–17.00 (pokud není uvedeno jinak) Otevření památek pro veřejnost:

  1. Kostel sv. Anny, Kostelní ulice

Výstava „GENERACE S.V.U. Mánes“ – obrazy, sochy a další díla související s historií a současností Spolku výtvarných umělců Mánes. Nutné rezervovat si vstupenku na evstupenka.cz nebo na www.kulturajablonec.cz.

  1. Dům Jany a Josefa V. Scheybalových, Kostelní ulice

Výstava „Vítězové bílé stopy“ věnovaná běžeckému lyžování v Libereckém kraji (přízemí a podkroví domu).
Výstava Architektura pro horské město – ke 150. výročí narození jabloneckých architektů Josefa Zascheho a Roberta Hemmricha. Od 17.00 komentovaná prohlídka (Městská galerie MY v 1. patře domu).

  1. Městská knihovna, Dolní náměstí

Otevřeno 9.00-16.30

Zpřístupněno oddělení pro děti a mládež – možnost prvoregistrací zdarma. Audiovizuální sál – během dopoledne promítán film „Jablonec nad Nisou a okolí v letech 1356 až 1945″, od 13 hodin přednáška Lenky Klimentové „Proč je Česká mincovna právě v Jablonci nad Nisou“.

  1. Muzeum skla a bižuterie, ulice U Muzea

Zpřístupnění stálých expozic a skleněné přístavby.

  1. Nová radnice, Mírové náměstí

Zpřístupněno: radniční věž, obřadní síň, předsálí, salonek, sekretariát a pracovna primátora, zasedací místnost, vystaveny městské insignie, pamětní medaile, pamětní knihy i šaty města. Páternoster v provozu.

V radniční věži k vidění drobná expozice „Hemmrichovy krásky“ s modelem Černé studnice a informacemi o 4 rozhlednách navržených architektem.

  1. Kino Radnice, Mírové náměstí

Otevřeno 09.00–14.00

Prohlídka prostor s průvodcem (každou hodinu od 9 do 13 hodin). Ukázka promítací kabiny a techniky. K rozebrání plakáty filmů. Od 14.30 dětské představení dle programu.

  1. Střední uměleckoprůmyslová škola, Horní náměstí

Prohlídka prostor školy (vstup ze dvora – průchodem z Kubálkovy ulice). K vidění výstava klauzurních prací studentů oboru Grafický design v galerii Dvorek, historické stroje, vybavení ryteckých dílen. Exhibiční ražba v prostorách SUPŠ a VOŠ pro návštěvníky.

  1. Kostel Dr. Farského, náměstí Dr. Farského

Zpřístupněna loď kostela a přilehlé kolumbárium, prohlídky s průvodcem, živá varhanní hudba.

  1. Městské divadlo, Liberecká ulice

Otevřeno 14.00–17.00

Komentované prohlídky kabiny zvukaře a osvětlovače, jeviště a šatny herců. Od 19.00 představení Poprask na laguně – Divadelní spolek Lázně Toušeň.

  1. Galerie N, Jehlářská 14 (u divadla)

Prohlídka prostor. K vidění výstava “Skloletí“ k výročí založení Sklářské školy v Železném Brodě.

  1. Kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, Horní náměstí

Zpřístupněn interiér kostela.

  1. Kaplička sv. Anny, ulice Palackého

K nahlédnutí interiér kapličky.

  1. Kostel Nejsvětější Trojice ve Mšeně, ulice U Kostela

Zpřístupněn interiér kostela.

  1. Kostel Povýšení sv. Kříže, nám. B. Němcové

Zpřístupněn interiér kostela.

  1. Kostel Seslání Ducha svatého, ulice Pod Vodárnou

Zpřístupněn interiér kostela.

  1. Dům česko-německého porozumění, ulice Československé armády

Zpřístupněn celý dům, výstava Regionální architektura v modelech. Dopoledne korálkový workshop. Po celý den skákací hrad, modelářská dílna, dobové občerstvení. Od 14.00 přednáška Jaroslava Zemana (NPÚ) „Ein Volk, ein Reich, eine Architektur“ o nacistické architektuře na Liberecku a Jablonecku. Od 15.00 Divadlo jednoho Edy zahraje pohádku “Jak sloni k chobotu přišli”.

  1. Sokolovna, Tyršovy sady

Prohlídka prostor „od suterénu až po věž“, tělocvičná herna, gymnastický sál. Akce “Zažít město jinak” – oživení Fűgnerovy ulice před sokolovnou (Lapače snů od Artyšok, prodej občerstvení, pouliční hudba, badminton). Od 11.00 hodin loutkové divadlo. Od 17.00 vernisáž maturitních prací studentů SUPŠ.

  1. Kantorova vila, ulice Palackého

Komentované prohlídky pro skupinky 15 osob v každou celou hodinu od 9 do 16. Nutné rezervovat si vstupenku na evstupenka.cz nebo na www.kulturajablonec.cz.

  1. Muzeum výroby korálků, G&B beads, Janovská ulice
    Zpřístupnění nových expozic, připraveny workshopy pro děti, komentované prohlídky.

Od 10 do 15 hodin každou hodinu pak přednášky a kostýmové prohlídky.

 

Vzhledem k možným změnám doporučujeme sledovat webové stránky www.kulturajablonec.cz. Konání akce se řídí vládními nařízeními a povolenou kapacitou.

Foto: archiv Kultura Jablonec, Česko z nebe (kostel letecky)

 Kontaktní osoba pro média za JKIC: Radana Schaeferová, T:+420 606 270 543, schaeferova@kulturajablonec.cz

www.kulturajablonec.cz 

 

 

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here