K BURČÁKU SE NEČICHÁ

0
2005

K zvláštnostem vinobraní patří v Česku takzvaný burčák. Jedná se o částečně zkvašený hroznový mošt, jenž vzniká v prvním až druhém týdnu kvašení jako meziprodukt při výrobě vína.

Většinou příliš nevoní – taky se k burčáku na rozdíl od vína nečichá – vyniká tento unikátní nápoj osvěžující sladkou chutí. Obsahuje vyvážený obsah alkoholu, cukrů a kyselin. Jedná se o téměř výhradně českou specialitu. Další burčák bychom našli pouze v několika oblastech Slovenska a Rakouska.

Tradiční slavnosti sklizně vinné révy se v České republice těší velké oblibě. Ve všech větších městech s vinařskou tradicí se každoroční vinobraní řadí mezi kulturní události, muzikou, slavnostmi pod širým nebem i s oslavami ve sklípcích. Vedle degustací vína a burčáku nabízejí vinobraní obvykle bohatý doprovodný program, na který přijíždějí návštěvníci i ze vzdálených oblastí. Oslavy sklizně se v českých zemích masově rozšířily až v poválečném období. Dříve to byla zábava jen pro velmi majetné občany. Dnes jsou vinobraní masovou událostí a poveselit se můžete v každém větším městě, které je známé svou produkcí vína. Sklizeň prvních hroznů připadá na konec srpna a první týdny v září – pak mohou vinobraní vypuknout. Jednotlivá vinařství nabízejí na těchto slavnostech k ochutnání vína, která si získala v minulých letech velkou oblibu a věhlas, ale také méně známé druhy a skutečné speciality.

Mezi vyhlášená vinobraní s nezaměnitelnou atmosférou, která každoročně navštěvují tisíce lidí, patří historické vinobraní ve Znojmě či Pálavské vinobraní v Mikulově. Návštěvníci se vedle kulinářských lahůdek a dobrého vína mohou těšit z rozmanitého doprovodného programu. Ten obvykle zahrnuje tradiční folklorní vystoupení, koncerty oblíbených českých kapel i soutěže a atrakce pro děti. V mikulovském zámku se pravidelně během vinobraní koná také mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně.

Vybrali jsme pro vás podzimní zajímavý recept, kde můžete nejen uplatnit ovoce ze zahrádky, ale vybrat i vhodné červené víno.

Kachna je velmi oblíbené slavnostní jídlo, hodí se výborně ke slavnostním příležitostem a rodinným oslavám. Servírovanou s ovocnou omáčkou a jemným karlovarským knedlíkem ji ocení nejen vaši hosté. Nechte si také poradit od vinařů, které víno by se nejlépe hodilo k takové výtečné krmi. Tato úprava kachny je specialitou ze západních Čech.

KACHNA PEČENÁ NA OVOCI
SE ZÁZVOROVÝM ZELÍM
A KARLOVARSKÝM KNEDLÍKEM

• 1 pěkná kachnička
• sůl, kmín, 2 lžíce medu
• 1 jablko, 1 pomeranč, hrst rozinek

ZÁZVOROVÉ ZELÍ
• 1/2 hlávky bílého zelí
• 1 cibule, 1 jablko
• čerstvý zázvor
• 125 g másla
• bílé víno
• sůl

JEMNÉ KARLOVARSKÉ KNEDLÍKY
• 1 kg světlého pečiva
• 4 vejce
• 50 g másla
• 250–300 ml smetany na vaření
• 2 hrsti petrželky kudrnky, muškátový květ
• sůl, máslo na pomazání

Kachnu posolíme, pokmínujeme, potřeme medem. Pečeme na ovoci s rozinkami. Z výpeku připravíme šťávu. Zázvorové zelí nakrájíme na nudličky, cibuli a zázvor na kostičky. Na rozpáleném másle vše orestujeme, podlijeme vínem a podusíme do změknutí. Na závěr k zelí nastrouháme k zahuštění jablko a dochutíme solí. Suché světlé pečivo nakrájíme na malé kostičky, zalijeme smetanou, přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, nasekanou petrželku kudrnku, ochutíme solí a muškátovým květem a promícháme. Na závěr zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Balíme do fólie a vaříme v páře 15 – 20 minut dle velikosti. Menu připravíme za 2-3 hodiny, pro 4-5 osob.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here