Brno – Labyrint pod Zelným trhem

0
1976

Dnes jsme navštívili velmi zajímavé místo, a to Labyrint pod Zelným trhem v Brně. Původně se nazýval Horní trh a vznikl na počátku 13. století.        Na trhu se vždy čile obchodovalo hlavně s čerstvými potravinami a trh zde stále přetrvává již více než 700 let. 

Tajemná unikátní zákoutí středověkých chodeb a sklepení pod povrchem jednoho z nejstarších brněnských náměstí sloužila majitelům i trhovcům, kdy sklepy nahrazovaly lednice. Často byly umístěny na dubových roštech sudy s pivem a vínem, potraviny v různých nádobách a pytlík umístěné ve vzduchu, aby se k nim nedostaly myši nebo byly zavěšeny dál ode zdi kvůli vlhku a plísni.

Původně se sklepy mohly budovat jen pod městskými budovami, avšak bylo stále třeba větších prostor, a proto se hloubilo i pod náměstí, někdy se i jednotlivá zákoutí spojila. V období válek sloužily chodby i jako úkryt. Po celá staletí však byl tento prostor zapomenut.

V sedmdesátých letech se v Brně na Pekařské ulici propadl tramvajový můstek a díra plná bahna a vody pohltila ženu, která se již nikdy nenašla. V té době se začalo uvažovat, že by bylo vhodné prozkoumat podzemí Brna. V roce 2009 se započala rekonstrukce labyrintu a o dva roky později byl zpřístupněn veřejnosti.

Prohlídka začíná na spodní části Zelného trhu, č. 21 vždy v půl s průvodcem, končí na horní části náměstí u Špalíčku. Prochází se šest až osm metrů pod povrchem, vystoupáte 212 schodů, projdete prakticky tisíc metrů chodeb (část z nich nyní slouží jako Úniková hra). Při prohlídce se dozvíte, jak se dříve svítilo, nahlédnete do alchymistické laboratoře, jsou zde ukázky vinařství, krásná zrekonstruovaná krčma, ale i replika městského pranýře, klece bláznů… prostě historické zajímavosti, které v dávných dobách byly součástí života.

Prohlídka se nám líbila a rozhodně doporučujeme při návštěvě Brna toto velmi zajímavé místo navštívit.

Vaše Julie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here