Slavnost oskoruší – stromu Slovácka

0
1998

Tvarožná Lhota je vinařská obec a je známá pěstováním stromů oskoruše či oskeruše – odborný název Jeřáb oskeruše (Sorbus domestica).  Nachází se v podhůří Bílých Karpat, sedm km od města Strážnice. My jsme zavítali do místního malého Muzea oskoruší a dověděli se tak více o tomto stromu Evropy. Oskoruše je snad největší a nejplodnější ovocná dřevina v celé Evropě a v posledních letech se opět vrací k vinohradům a polním cestám. Plody se zpracovávají na ovocný čaj, marmelády, mošty, vyrábí se z nich pálenka oskerušovice nebo může posloužit i léčivá tinktura z pupenů na křečové žíly. Ale nejjednodušší a také nejzdravější způsob užívání je jíst zralé měkké, krémovité plody čerstvé. Na Slovácku právě dozrávají a jsou výborné. Otevírací doba je o víkendu, ale pokud by bylo zavřeno, je možnost telefonicky přímo domluvit prohlídku. 

Tři kilometry v kopci nad Tvarožnou Lhotou v lokalitě Vrchy se tyčí rozhledna Travičná, vrchol s výškou 380 m n. m. Vystoupat lze po 177 schodech, výhled je z výšky 34 m a celková výška rozhledny je 52,6 m. Ten pohled stojí za to 🙂

Pod rozhlednou jsme též navštívili krásný kus nedotčené přírody, a to Salaš Travičná, kde stabilně žije zaměstnanec, který se o salaš stará.  V areálu je od roku 2003 malé muzeum kopaničářských roubených staveb, ekologická naučná stezka se 7 zastaveními, arboretem 23 původních dřevin Bílých Karpat a sportovní atrakce pro malé a velké – lávky, lanovky, lana, horolezecký strom. V areálu je přírodní amfiteátr pro pořádání kulturních akcí a tábořiště pro stany a tepee.  Žijí tu i domácí zvířata, jako jsou kachny, králíci, kozy a běhají zde i divocí králíci. V okolí jsou pastviny pro ovce, kozy a koně. S dětmi jsme ochutnali trnky, kdoule aj. plody, které nejsou tak známé. S bohatým vyprávěním o kraji a různých zajímavostech z přírody jsme se rozloučili a slíbili, že zde nejsme naposledy. 

Zvláště v tomto podzimním období je tu překrásně. Až pojedete na Slovácko, můžete si udělat jedno krásné odpoledne v tomto pěkném koutě naší země. 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here