Beskydské Pustevny lákají na nová umělecká díla: Pískoles – za les bez kůrovce 

0
2279

V zimním období zdobí Pustevny ledové sochy, v květnu Dřevěné Pustevny,  oboje jsou zde každoročním koloritem. Letos v létě se organizátoři rozhodli postavit na velmi frekventovaném  místě sochy     z písku, které tak přispějí i k boji proti zákeřnému kůrovci. Projekt Pískoles  vznikl v duchu boje proti kůrovcové kalamitě a má seznámit návštěvníky s touto problematikou. Za vybrané dobrovolné vstupné se bude společně s Lesy ČR na postižených místech zakládat nová výsadba stromů.

Výroba soch trvala týden, pracoval na nich osmičlenný tým, spotřebovalo se devadesát tun písku. Do dřevěných forem sochaři hutnili písek vibrační deskou, poté je ještě dotvarovali do finální podoby.  Nakonec se povrch penetroval, aby vydržel i nepříznivé počasí na horách. K vidění je medvěd s mládětem, liška, lidské postavy, Aladin a Džin z lahve aj.
Výstava je přístupná denně do konce prázdnin a nachází se směrem od lanovky na Stezku Valašku.
Zároveň by se zde v těchto dnech měla otevřít nově rekonstruovaná chata Libušín, kterou před šesti lety zasáhl ničivý požár. Chata postavená v roce 1899 podle návrhu Dušana Jurkoviče sloužila jako jídelna a společně s vedlejší budovou hotelu Maměnka patří do Národního muzea v přírodě. Libušín je symbol Pusteven a v roce 1995 byl společně s dalšími objekty prohlášen za národní kulturní památku. Interiér zdobí motivy valašských a slovenských pověstí, na kterých Jurkovič spolupracoval s Mikolášem Alšem.
Tak vzhůru do hor. Buď autem či autobusem od Prostřední Bečvy, nebo můžete využít lanovou dráhu z Ráztoky, tak jako my. A nebo „po svých“, to by byla pro tu přírodu určitě nejlepší varianta 🙂

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here