Šikmý kostel v Moravskoslezském kraji

0
2615

V polovině února 2021 ukončily těžbu Důl Darkov a ČSA, dva z posledních dolů na Karvinsku. Při této příležitosti jsme si udělali výlet ke kostelu sv. Petra z Alkantary v Karviné – Dolech, který se též nazývá „Česká Pisa“.

I přes svou pohnutou historii, kdy se pod kostelem postupně země propadla o celých třicet sedm metrů v krátké době, a kdy se kostel vlivem podzemní těžby silně naklonil a vychýlil dokonce na jižní stranu o 6,8 stupňů, zůstal stát a představuje tak jedinečnou atraktivitu Moravskoslezského kraje. Návštěvníci se zajímají jak o pohnutý osud kostela, tak i o zaniklou obec, která zde v minulosti byla. Zhruba před sedmi lety památka prošla větší opravou.

Kostel je otevřený jen občas, ale pokud máte tu možnost vstoupit dovnitř, zažijete zvláštní pocit, kdy stojíte na rovné podlaze, ale stěny kolem vás jakoby padají.

Spisovatelka Karin Lednická o této raritě, která je zapsána do České knihy rekordů a kuriozit jako nejšikmější kostel v České republice, napsala již dvě knihy Šikmý kostel. Doporučujeme jak návštěvu této architektonické zajímavosti, tak i poutavé čtení o tomto místě.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here