Loštice u Olomouce

0
2702
Využili jsme krásného počasí a zajeli na výlet do Loštic u Olomouce. Jsme velcí milovníci kulatých zrajících olomouckých tvarůžků a chtěli jsme dětem ukázat muzeum, které v této obci sídlí na místě původní výrobny tohoto sýra a v roce 2014 prošlo výraznější rekonstrukcí. 
Olomoucký tvarůžek je jediný původní český sýr, který vyniká svou charakteristickou „nasmrádlou“ vůní a buď ho milujete, nebo nemůžete ani „cítit“ 🙂
Má velmi lahodnou chuť, nízký obsah tuku, je zdrojem energie a bílkovin, lehce stravitelný, bez chemických přísad a obsahuje vápník, fosfor, železo a vitamíny. Právě v muzeu jsme se dozvěděli o rodině Wesselsů, která stála u zrodu této pochoutky. Tvarůžky jsou na světě již od roku 1876.
 V expozici je ukázán postup výroby od zpracování tvarohu, formování a koupání tvarůžků (formovací a koupací stroje) až po balení. O patro výše naleznete dobovou pracovnu i retro Sokolské kino Loštice. Zde se promítají filmy o výrobě a historii.
Z muzea přejdete přímo do podnikové prodejny, kde jsme si zakoupili klasické tvarůžky neboli syrečky. Ve vedlejší cukrárně jsme ochutnali i tvarůžkovou zmrzlinu, spíše pro zajímavost, ale dětem moc nechutnala. Za náměstím je vyhlášená tvarůžková cukrárna, kde nabízí slané zákusky s tvarůžky.
Město Olomouc v nedávné době uskutečnil několik ročníků Tvarůžkového festivalu, kdy se z náměstí linula vůně tvarůžků široko daleko a i pro  zajímavost byli pozváni lidé s příjmením Tvarůžek. Snad se tato tradice obnoví. O tomto víkendu se ve Velké Bystřici u Olomouce konal první ročník Tvargle festu, tak si myslím, že český tvarůžek i díky velké propagaci a oblíbenosti u konzumentů se jen tak neztratí.
Vaše blogerka Julie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here