Výlet do Davle

0
1591
Na soutoku řek Sázavy a Vltavy, 22 km jižně od centra Prahy, se nachází krásná obec Davle, která bývá oblíbeným výletním místem. Stojí tu dva mosty – Starý davelský most z roku 1905, který je zrekonstruovaný na lávku, a most Vltavanů, zprovozněný po roce 1990. 
Po železnici podél skály (část tunelem) zde jezdí tzv. Posázavský pacifik od Prahy do Jílového a Čerčan. Každý víkend až do konce září vyjíždí z Prahy z Rašínova nábřeží  přes Zbraslav, Davli, Štěchovice až na Slapy historický parník Vltava z roku 1940. Celodenní výlet proplutím částí vltavské kaskády, krásné výhledy s výkladem o historii, jsou určitě velkým zážitkem.
Při návštěvě Davle jsme se ubytovali v moderní „Chatě Davle“, která stojí vysoko na skále nad soutokem řek. Překvapil nás krásný interiér, půvabná zahrádka, sauna, výhledy do okolí a hlavně soukromí.  Nechybí současné technické novinky, takže můžete využít i pro  pracovní pobyt, ale rozhodně doporučuji jako pobyt odpočinkový. Celkově pan majitel má cit pro detail, který dokázal využít a bude to pro nás navždy krásné místo v přírodě, kde je možné nechat čas plynout. Někdy se rádi vrátíme…
Pár kilometrů od tohoto místa lze navštívit známou vyhlídku Máj a Bednář, Slapskou přehradu, vykoupat se v biotopu v Radotíně nebo v lomu Homolák,  jet vláčkem na hrad Karlštejn, zajet se podívat na Lomy Velká a Malá Amerika nebo si zapůjčit ve zdejší Marina Davle loďku a prozkoumat okolí.
Možností v Davli je  spousta. Je tu i několik restaurací a kavárniček, my jsme navštívili restauraci U Bendů a řeckou Tavernu Thessaloniki a doporučujeme. Největší pochoutka však byl jahodový koláč s tvarohem zakoupený ve stánku před zdejší Jednotou, který peče místní obyvatelka 🙂
Přijeďte do Davle, nejen startovního, ale i cílového místa mnoha turistů v každém ročním období.
Julie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here