Ráj dřevěných soch na Ostravici

0
3095

 

V malebné beskydské obci Ostravice otevřel v červnu 2017 řezbář a myslivec Luděk Vančura unikátní park dřevěných soch pod širým nebem. V pronajaté Biskupské zahradě vedle obecního úřadu umístil na šedesát exponátů převážně zvířat či pohádkových postaviček. 

Na první pohled ale každý hned pozná, že se v něm myslivec nezapře. Biskupskou zahradu zdobí realisticky vyvedené sochy zvířat, která žijí v okolí v lese – srnky, jeleni, daňci, lišky, tetřevi, ba i medvěd 🙂 

Vášeň pana Vančury propukla zcela neplánovaně. Asi před šesti lety jej známá požádala o vyřezání krmítka na její zahrádku. Krmítko se povedlo, posléze se chopil motorové pily a vyrobil pro místní děti dřevěný totem do školky. Celá řada jeho výtvorů je na přání místních dětí, kterým tak splnil jejich sen, vyřezané zvíře či postavičku na přání. Kolem jeho domu se však začalo kupit větší množství exponátů, proto se rozhodl, že si pronajme zanedbanou biskupskou zahradu v centru Ostravice. Tu přizpůsobil do nynější podoby. 

Sochy zvířat dokonce přihlásil do soutěží, které organizuje časopis Myslivost, kde byly vždy oceněny. Galerie se průběžně rozšiřuje o nově dokončené exponáty. Otevřeno celoročně, vstupné dobrovolné. 

Výstava se nám moc líbila a určitě se při našem putování po beskydských lesích zase rádi zajdeme podívat, jak se stálá sbírka rozrůstá. 

Vaše blogerka Julie



ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here