Račí údolí v srdci Rychlebských hor

    0
    2969

    V příjemných letních dnech jsme navštívili v srdci Rychlebských hor Račí údolí. Nachází se v krásné krajině tři kilometry od Javorníku. Po dlouhé době zde byla zrekonstruována budova Tančírna. Ta patřila mezi nejvýznamnější kulturní centra regionu.

    Secesní Tančírnu sloužící jako restaurace, taneční sál a penzion nechal postavit vratislavský biskup kardinál Georg Kopp v letech 1906 – 1907, a to na místě zbourané parní pily. Podle kardinála Koppa získala Tančírna i své jméno – Georgshalle.  Ve své době patřila mezi nejvýznamnější kulturní centra regionu. Byla vyhlášeným výletním místem nejen pro obyvatele Javorníku, ale i širokého okolí. Dolní část Račího údolí celkově žila velmi bohatým společenským životem a byla oblíbeným výletním a turistickým cílem.  Před válkou se zde o sobotách konaly zábavy, o nedělích čaje s hudbou. Okolí bylo osázeno květinami.

    Od 90. let 20. století až do roku 2015 byl stav budovy žalostný. Díky hnutí Brontosaurus Jeseníky a angažovanosti různých osobností se podařilo přitáhnout k budově pozornost. Začala se zde pořádat celá řada benefičních akcí a koncertů. Tančírna se celá velice citlivě zrekonstruovala a novým vlastníkem se stala obec Bernartice, která se vlastně o její záchranu zasloužila. My jsme Tančírnu navštívili jedno letní sobotní odpoledne, kdy se zde konal hudební koncert, opravdu silný zážitek.

    K místu lze jít i procházkou z Javorníku, přes zámek Jánský vrch a alejí kolem kaple Sv. Antoníčka (teče zde přírodní pramen), pak na Čertovy kazatelny (skalní vyhlídka kousek nad Tančírnou) a dále na hrad Rychleby, údolím Račího Údolí kolem tančírny pak nazpět do Javorníku. Další trasa vede přes červený Důl do Nových Vilémovic. Dále je možnost procházky na jedno z nejmagičtějších míst Rychlebských hor, na místo zaniklé obce Hraničky. V okolí je také hodně zatopených lomů, např. Lom Pelnář v Uhelné.

    Při odjezdu z místa na nás „mávala“ značka „Na konci světa“ 🙂 a vlastně jsme se tam tak i cítili, v tichu, vůni a vlhku lesa, kde prosvítaly sluneční paprsky. Určitě si při toulkách Jesenickem nezapomeňte na toto místo přijít odpočinout. Stojí to za to.

    ZANECHAT ODPOVĚĎ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here