HISTORICKÝ BEZDĚZ

0
3143
HRAD BEZDĚZ

Velký a Malý Bezděz – oba znělcové vrcholy, Velký Bezděz se středověkým královským hradem na svém vrcholu i Malý Bezděz jsou výraznou dominantou Českolipska, Máchova kraje.

Královský hrad Bezděz založil v roce 1264 král železný a zlatý Přemysl Otakar II. Roku 1279, krátce po Přemyslově smrti, zde byl uvězněn jeho syn Václav II. s matkou královnou Kunhutou.

Český král a římský císař Karel IV. rád pobýval na hradě Bezdězu a v roce 1366 se svým purkrabím Oldřichem Tistou z Libštejna založil Velký rybník, který byl později na počest K. H. Máchy přejmenován na Máchovo jezero.

Hrad aneb co můžeme vidět   

Věž – tzv. Čertova
Okrouhlá věž je klasickým bergfritem. Tímto názvem se označují věže, které mají pouze vojenskou funkci a v době míru nejsou obývány. Česky se jim také říká útočištné, neboť mohly být bráněny jako zcela samostatný objekt a poskytnout tak obráncům v případě, že se nepřátelé zmocnili ostatních částí hradu, poslední útočiště.
Velká věž
Všechny charakteristické rysy bergfritu nalézáme i na bezdězské Velké věži. Běžný je i její průměr okolo 10 m. Do věže se vstupovalo portálem v prvním patře. Proti své původní podobě je dnes o necelé 3 m prohlouben a vede k němu přistavené novověké schodiště.
Královský palác
Jeho výjimečnému postavení (obydlí panovníka) odpovídá i jeho délka a množství prostor, více jak dvojnásobek oproti ostatním obytným budovám hradu, odpovídají tomu i architektonické detaily.

V letní sezóně o víkendech se na prvním a druhém nádvoří konají různá představení a aktivity.

Střelnice
Návštěvníci si mohou vyzkoušet střelbu z anglických dlouhých luků, jezdeckých luků a z kuše.
Šermíři
Šermířská skupina si připravuje představení pro rodiče s dětmi.

Text: Aneta Kroupová

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here