Toulky po Jesenicku s Julií – Nýznerovské vodopády

    0
    1996

    Nýznerovské vodopády

    Letos jsme toulkami po Jesenicku objevili krásné odpočinkové místo, a to Vodopády Stříbrného potoka, též Nýznerovské vodopády, které leží na území obce Horní Skorošice na 12 hektarech ve výšce 495 m. Jde o kaňonovitou soutěsku se skalními prahy vytvářejícími několik vodopádů a kaskád. Vodopády se nacházejí 2 km jihozápadně od Nýznerova a 5 km západně od Žulové. Od roku 1968 je zde vyhlášen Chráněný přírodní výtvor Vodopády Stříbrného potoka.

    Nejlepší přístup je po lesní silničce z Nýznerova, která je přístupná jen pro pěší. Chvilku jsme i cestou bloudili, proto přidávám příjezd autem: z Jeseníku do Žulové směr Javorník, Polsko (přes Lipovou Lázně a Vápennou). V Žulové sjedete z kopce a pokračujete na křižovatce rovně směr Javorník, ihned přejedete druhý kopec a sjedete dolů na křižovatku. Pokračujete rovně po silnici III. třídy směr Nýznerov, Skorošice. Projedete celým Nýznerovem a pokračujete ještě asi 0,5km na odstavné parkoviště.  Odtud pokračujete pěšky 2 km podél potoka. Dětem se nejvíce líbil vstup pod skálu po schodech u vodopádu. Po delší době jsem zde viděla mnoho rostlinek Vraního oka, takže jsem hned dětem vysvětlovala, že se v žádném případě nejedná o borůvku, ale o prudce jedovatou rostlinu. Také zde roste v hojné míře kapradí, poletují zde motýli a celkově je vlhčí klima. Cestou nás potkala bouřka, takže jsme se rádi schovali do dřevěného přístavku, který je zde společně s informacemi a ukazateli vybudován.

    Pokud budete v Jeseníkách a „zabloudíte“ směr nad Lipovou do Javorníka, zastavte se i na příjemnou procházku k těmto vodopádům. Je tam krásně.

     

     

    ZANECHAT ODPOVĚĎ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here