Muzeum slivovice v Praze

0
14387

V Praze na Malé Straně na ulici U Lužického semináře 116 jsme navštívili Muzeum slivovice Praha. Budova, které se říkalo U Bílé botky, U Bílé kuželky nebo i U Bílé číše, která byla vystavěna v 17. stol. v pozdně renesančním slohu, původně poskytovala ubytování pro katolické studenty z Lužice.

Poté se zde vystřídalo několik majitelů a od roku 1966 patřila herečce Slávce Budínové. Po nečekaných povodních roku 2002 byla ve špatném technickém stavu. V roce 2011 si nemovitost zakoupila likérka RUDOLF JELÍNEK a zbudovala zde reprezentativní místo – Muzeum slivovice, které v roce 2019 otevřela pro veřejnost.

Celý objekt je velmi rozlehlý, můžete zde navštívit degustační bar, salonek U Jelínka, salónek Kampa či Vizovice nebo podnikovou prodejnu s kompletní nabídkou likérky. Samotné muzeum, kde nás nejvíce zaujal Příběh švestky v 5D show s virtuální realitou, se nachází v podzemní části. Interaktivní výstava i reálné exponáty společně s vůní pálenky dá nahlédnout do výroby tohoto léty prověřeného alkoholického nápoje, dozvíte se o historii páleničářství ve Vizovicích na Valašsku i o rodinách, které se výrobou slivovice nejen živily, ale měly ji i jako svůj životní koníček.

Součástí muzea je i ochutnávka tří destilátů a též valašských jednohubek. Pro děti je v nabídce místo alkoholického nápoje domácí švestková limonáda. Celá prohlídka trvá necelou hodinu, prohlídka je vždy max. pro šest osob. Expozice se nám tak líbila, že to určitě nebyla naše poslední návštěva muzea v hlavním městě.

Vaše blogerka Julie

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here