KAPR, ČESKÁ RYBA ČÍSLO JEDNA

0
1663

Kapr je zejména o Vánocích česká ryba číslo jedna. Jeho chov má několik staletí dlouhou tradici a stejně staré jsou i recepty na jeho přípravu.

KAPR NA MODRO

Suroviny pro 4 porce
• 1 očištěný kapr s neporušenou kůží (hmotnost asi 1,5 kg)
• 2 l vody, 2 cibule, 2 mrkve
• 1 malý celer, 1 malý pórek
• kousek celerové natě zelená petrželka
• 100 ml bílého vína nebo octa zředěného vodou
• 1 bobkový list, 10 zrnek pepře
• sůl, citronová šťáva

Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a vložíme do ní oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli, očištěnou a drobně rozkrájenou mrkev, celer a pórek spolu s opranou petrželkou, celerovou natí a bobkovým listem. Osolíme, přidáme víno nebo rozředěný ocet, pepř a na mírném ohni 20 minut vaříme.

Kapra opereme a dbáme přitom, abychom nepoškodili kůži, neboť jinak by se kapr nezbarvil pěkně domodra. Vnitřek kapra osolíme a zakapeme citronovou šťávou. Vložíme jej opatrně do zeleninového vývaru a připravujeme 15–20 minut (nesmí se vařit, vývar udržujeme stále jen pod bodem varu).

Měkkého kapra podáváme na nahřáté míse obloženého vařenými brambory s máslem.

KAPR DLE PETRA VOKA

V kraji rybníků rozhodně nemůže na talíři chybět rybí pokrm. Pravého českého kapra určitě seženete, i pokud nemáte zrovna čas či rybářský lístek, abyste ho ulovili sami. Vyzkoušejte si z něj připravit pokrm, který možná jídával na svém panství sám pan Petr Vok z Rožmberka. Tato úprava je regionální jihočeskou specialitou.

Suroviny pro 4 porce
• 4 porce kapra s kůží po cca 120–150 g
• 80 g slaniny
• 1–2 lžíce oleje
• 2–4 stroužky česneku
• sůl
• mletý pepř
• sladká paprika
• hladká mouka

Jednotlivé kousky ryby protkneme úzkými proužky slaniny. Potřeme je směsí soli, rozetřeného česneku a pepře. Mouku smícháme s paprikou a ve vzniklém těstíčku obalíme připravené porce kapra. Pomalu opékáme na oleji. Na závěr vložíme rybu do středně vyhřáté trouby a ještě chvíli propékáme. Porce ryby můžeme také nejprve potřít směsí česneku, soli a pepře a až poté obalit plátky slaniny. Další postup je stejný.

Jako přílohu podáváme brambory na různé způsoby a dušenou zeleninu.

SMAŽENÝ KAPR S BRAMBOROVÝM SALÁTEM

Smažený kapr s bramborovým salátem je na českém štědrovečerním stole nezaměnitelná stálice. Spolu se zdobením vánočního stromečku je to snad nejrozšířenější tradice, přitom se kapr se salátem se u nás objevil až v půlce 19. století.

Suroviny pro 4 porce
• 4 porce kapra po 150 g
• hladká mouka
• 2 vejce
• 2 lžíce mléka
• strouhanka
• tuk na smažení
• citron
• sůl

Porce kapra osolíme, postupně obalíme v mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a se solí a nakonec ve strouhance. Osmažíme na rozpáleném tuku ze všech stran dozlatova. Ke každé porci kapra přidáme citron na pokapání.

Podáváme s bramborovým salátem, ale každá rodina má ten svůj recept za nejchutnější, udělejte tedy ten svůj, ten chutná nejlépe.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here