Vánoce tradiční i výjimečné

0
1105

Vánoce má snad každý z nás spojené s dobrým jídlem. V těchto svátečních dnech zveme nejen svou rodinu, ale i přátele, abychom společně vychutnávali vánoční čas a to doslova. Připravili jsme pro vás několik receptů, které jsou tradiční, ale některé i výjimečné. Výběr je samozřejmě úplně na vás.

VÁNOČNÍ HOUBOVÝ KUBA

Kroupy, z nichž se kuba připravuje, bývaly v minulosti běžnou součástí jídelníčku. Dnes je vytlačila rýže a kroupy si většina z nás dá pouze o Vánocích v podobě tradičního kuby. Je to škoda, protože kroupy jsou zdravé i chutné – a kubu lze připravit i kdykoli jindy během roku, třeba i s čerstvými houbami. Protože se jedná o bezmasé jídlo, nemusíte se bát, že neuvidíte zlaté prasátko.

Doba vaření: 30 minut, pro 4 osoby:

• 2 hrsti sušených hub
• 300 g krup
• 3 lžíce sádla + 1 lžíce na vymazání pekáčku
• 2 větší cibule, 2 stroužky česneku
• ½ lžičky drceného kmínu, 1 lžička sušené majoránky
• sůl, mletý pepř

Příprava:

Sušené houby necháme alespoň 2 hodiny namáčet ve vodě, před použitím z nich přebytečnou vodu opatrně vymačkáme.

Kroupy propláchneme studenou vodou a v mírně osolené vodě uvaříme do měkka, asi 20–30 minut. Pak je slijeme a necháme v cedníku okapat.

Mezitím na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme namočené houby, nakrájené na větší kusy. Krátce osmahneme a přidáme česnek utřený se solí, kmín, majoránku a čerstvě mletý pepř.

Pekáček vymažeme sádlem, promícháme v něm kroupy s ostatními ingrediencemi, uhladíme a v troubě rozpálené na 180 stupňů zapečeme asi 25 minut dozlatova.

 

SMAŽENÝ KAPR S BRAMBOROVÝM SALÁTEM

Smažený kapr je spolu se zdobením vánočního stromečku snad nejrozšířenější tradice, i když se objevila až v polovině 19. století.

Doba vaření: 40 minut

pro 4 osoby
• 4 porce kapra po 150 g
• hladká mouka
• 2 vejce, 2 lžíce mléka
• strouhanka
• tuk na smažení
• citron, sůl

na bramborový salát:
• 1 kg salátových brambor
• 4 mrkve, 1/4 kg celeru
• 4 vejce
• 200 g sterilovaného nebo mraženého hrášku
• 200 g šunky vcelku
• 150 g kyselých okurek
• 150–200 g majonézy
• sůl a pepř

Příprava:

Nejlépe den předem uvaříme brambory ve slupce, asi 15–20 minut podle velikosti, dokud nejsou po vpichu nožem měkké. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev a celer oloupeme a v osolené vodě povaříme 10–15 minut, aby zelenina byla měkká, ale nerozvařit. Vyjmeme z vody, necháme vychladnout a nakrájíme nadrobno. Vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kostky. Hrášek necháme okapat. Na kostičky nakrájíme i šunku a okurky, všechny nakrájené suroviny opatrně v míse promícháme, postupně přidáme majonézu a trochu láku z okurek, v němž rozmícháme sůl a pepř.

Porce kapra osolíme, postupně obalíme v mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a se solí a nakonec ve strouhance. Osmažíme na rozpáleném tuku ze všech stran dozlatova. Ke každé porci kapra přidáme citron na pokapání.

 

PEČENÁ KACHNA S BRAMBOROVOU NÁDIVKOU

Tohle je recept našich babiček, který může stát na každém svátečním stole a jen se po něm zapráší. Tajemství úspěchu je v pomalém pečení a odebírání tuku. Ke kachně se kromě nádivky již nepodává příloha, nahrazuje ji krásně vláčná a křupavá bramborová nádivka.

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 2-3 hodiny
Počet porcí: 4

Ingredience:
• 1 kachna
• 1 česnek, mletá paprika
• sůl, pepř

Nádivka:
• 1,5 kg brambor
• 2 cibule
• 1 kachní drůbky
• kachní sádlo
• 4 vejce
• 1 česnek
• majoránka, pepř, sůl

Příprava:

Kachnu očistíme, opláchneme, osušíme a přibližně hodinu před pečením osolíme na povrchu i zevnitř, potřeme utřeným česnekem, pepřem a paprikou. Syrové brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, v míse necháme ustát a vodu slijeme. Nadrobno pokrájíme cibuli a drůbky z kachny a na rozpuštěném kachním sádle osmahneme. Pak přidáme nastrouhané brambory a za stálého míchání ještě podusíme. Pak necháme vychladnout, do nádivky přidáme 4 rozšlehaná vejce, osolíme a dochutíme pepřem, majoránkou a česnekem. Kachnu naplníme nádivkou, zašijeme, a ve vyhřáté troubě pečeme 2 – 3 hodiny dozlatova. Při pečení je nutné polévat pečeni vypečeným sádlem a vodou, aby byla vláčná.

 

JEHNĚČÍ MASO S POHANKOU A RESTOVANÝMI LIŠKAMI

Jehněčí maso je velmi chutné a můžeme ho upravit na mnoho způsobů. Na česneku, rozmarýnu, nebo třeba s pohankou a restovanými liškami.

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny:
• 600 g jehněčí kýty bez kosti
• 4 stroužky česneku
• 80 g špeku
• sůl, pepř
• sádlo
• 1 šalotka
• snítka tymiánu
• vývar

Pohanka
• 100 g pohanky lámanky
• 30 g sušených hub
• 200 g lišek nebo hlívy ústřičné
• 1 šalotka
• 2 stroužky česneku
• sádlo
• kmín
• majoránka
• sůl
• pepř
• máslo

Příprava:

Kýtu naporcujeme a prošpikujeme česnekem a špekem, osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme na sádle, přihodíme na kostičky nakrájenou šalotku a snítku tymiánu, podlijeme vodou nebo vývarem a pod pokličkou dusíme v troubě do změknutí.

Pohanka:
Houby smícháme s pohankou, zalijeme horkou vodou v poměru díl pohanky a jeden a půl dílu vody, necháme odstát alespoň hodinu. Na sádle opečeme nakrájenou šalotku a česnek, orestujeme pohanku s houbami, okořeníme kmínem, majoránkou, solí a pepřem. Lišky nebo hlívu orestujeme na másle, ochutíme solí a pepřem. Na talíř servírujeme porci pohanky, plátky masa a završíme restovanými liškami.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here