10 – Z BUNKR BRNO

0
1384

Brno má několik velmi zajímavých prohlídek v podzemí, kam jsme chtěli zavítat. Tentokrát jsme navštívili 10 – Z BUNKR BRNO, který se nachází v Husově ulici. Původně tento protiletecký kryt vznikl v kopci Špilberk a za druhé světové války jako úkryt před bombardováním. Vybudovali ho nacisté jako úkryt Luftschutzu před americkým a sovětským bombardováním města Brna.

Atomový kryt byl dobudován poté v roce 1959. V případě ohrožení by bylo možné v krytu schovat na dobu až tří dnů 500 osob. Po dlouhá léta byl bunkr víceméně utajovaný, avšak v roce 2016 byl znovu díky obecně prospěšné společnosti Amefro otevřen. Cílem je z původně vojenského prostoru udělat místo setkávání a zpřístupnit ho široké veřejnosti.

Celý podzemní kryt je velký 1500 metrů čtverečních, stálá teplota uvnitř je čtrnáct až osmnáct stupňů a mimo prohlídkové trasy je možné se zde i ubytovat jako v hotelu. Jen podmínky jsou více „sparťanské“. V bunkru můžete projít prohlídkovou trasu sami společně s plánkem v ruce nebo se objednat na prohlídku s průvodcem v menší skupince. My jsme si prošli celou trasu sami, prohlídka trvá zhruba hodinu a půl.

Pokud byste měli doma nějaký předmět z doby dávno minulé a chtěli byste, aby se ním při vzpomínkách potěšili i ostatní, přineste ho do bunkru. Na oplátku si můžete zase odnést např. něco z místní knihovničky.Uvažujeme o tom, že bychom při příští návštěvě v bunkru i přespali. Tak co, přidáte se? 🙂
Vaše Julie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here