Poutní místo Panny Marie Pomocné (Maria Hilf) ve Zlatých Horách (ochránkyni nenarozených)

    0
    1494

    Až se budete „toulat“ krásnými Jeseníky, neopomeňte navštívit magické poutní místo v hlubokých lesích u Zlatých Hor na východním svahu Příčné hory, která je známá dlouholetou hornickou činností.

    Vznik se datuje do období třicetileté války, kdy se do lesů před vojskem ukryta tehdy těhotná Anna Tannheiserová. Na místě nazvaném Boží dar porodila chlapečka Martina, ten se poté v dospělosti stal starostou Zlatých Hor. Obrázek Anny, který v místě narození svého otce pověsila v roce 1718 jeho dcera Dorota Wiesová, začal brzy přitahovat nejen poutníky z okolí.

    Bohužel za minulého režimu postupně došlo k celkové devastaci a v roce 1973 byl kostel vyhozen do vzduchu a buldozery srovnán se zemí. Tento neutěšený stav nyní připomíná bohatá výstava na nádvoří. Po revoluci se ustanovilo Sdružení pro obnovu poutního místa a v roce 1990 byl posvěcen základní kámen papežem Janem Pavlem II. na Velehradě.

    Během tří let se postavil kostel, v dalších letech poutní stůl, ambity, zvony aj. Obnovily se hojně navštěvované poutě, slouží se bohoslužby a místo zase ožilo. Nad kostelem v lese se nyní na jaře obnovovala i Křížová cesta. Při naší návštěvě se zrovna konal křest, byl to hlavně pro naše děti velký zážitek.

    Poutní kostel je i v dnešní době místem, kde se připomíná, že člověk, aby byl šťastný a žil v míru, musí ctít každý lidský život, a to od početí až do smrti.

    Vaše Julie

    ZANECHAT ODPOVĚĎ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here