Landek Park – Národní přírodní památka

    0
    1851

    V Ostravě-Petřkovicích je revitalizován rozlehlý areál, který slouží jako příměstská rekreační zóna a také největší hornické muzeum u nás. Rozprostírá se na jihovýchodním úpatí vrchu Landek, který leží nad soutokem řek Odry a Ostravice. První osídlení a první použití uhlí před cca 30 tisíci lety. V roce 1953 zde byla nalezena světoznámá Petřkovická neboli Landecká Venuše. Jedná se o 46 mm vysoké torzo ženy vyřezané z krevele. Je to jediná štíhlá Venuše v Evropě a ceněna je stejně jako nejznámější Věstonická Venuše. Před zhruba dvě stě lety se zde začalo dobývat uhlí a tím byla zahájena těžba černého uhlí na Ostravsku. 

    Areál nabízí odpočinkové místo i zábavu v prostředí národní přírodní památky. Minulou neděli jsme s dětmi tento areál po delší době navštívili a „sfárali“ jsme důlní jámou v těžních klecích do skutečného důlního prostředí, štol horních slojí dolu Anselm. Průvodci bývají bývalí horníci, kteří měli s tímto náročným povoláním v dole bohaté zkušenosti, tak se člověk dozvěděl i hodně zajímavostí, jak vše v reálu zažili, jak byla tato práce náročná, mnohdy životu nebezpečná.  Nově je v dole v expozici instalován koník Ferdinand jako připomínka toho, jak se dříve v dole pracovalo a že i koňská síla se při těžbě využívala. Takový kůň pak byl jednou týdně vyvezen na povrch, umyl se, nechal se napást, odpočinout na sluníčku a zase ho poté využili na práci v dole. 

    Po vyfárání jsme se svezli původním důlním vláčkem z 60. let minulého století, nahlédli do řetízkových šaten, kde vše zůstalo jako při posledním pracovním dni, a i s průvodcem jsme navštívili jedinečnou expozici báňského záchranářství. Je největší svého druhu na světě, zahrnuje vývoj dýchací techniky v časové řadě od roku 1883 do současnosti. Dověděli jsme se o vysoce náročné a rizikové činnosti, bez níž by práce v podzemí nebyla možná, a technice, která záchranářům umožňuje pohybovat se v prostředí, které je velice nebezpečné.  Děti si též vyzkoušely cvičné pracoviště záchranářů. Expozice je velice zajímavá. 

    Součástí areálu jsou tenisové kurty, bowling, cyklostezky. Zrekonstruované je zde i sídliště lovců mamutů nebo živá zvířátka z ostravské ZOO. Občerstvit se můžete přímo v restauraci Harenda u Barborky, která si zachovala původní ráz nebo ve velmi oblíbeném Bistropen. To nabízí burgery, polévky, grilovaná masa. Doporučujeme. 

    Na závěr jsme vystoupali na dřevěnou rozhlednu na kopci Landek (výška jen 280 m n. m), která byla postavena v roce 1998 ve stylu strážních věží historického hradiště. 

    Na Landeku se v létě pořádají příměstské tábory pro děti a je možnost zde i kempovat, areál je skutečně rozlehlý a pěkně udržovaný. Je pěkné, že se tento kus historie zachoval pro budoucí generace a toto místo žije dál, i když v podobě naučné či relaxační.  Při návštěvě Ostravy určitě nezapomeňte Landek Park navštívit, tak jako i jiné atraktivity. A protože je místo hojně navštěvováno, je lepší si na prohlídku udělat rezervaci.

    Zdař Bůh.  Vaše Julie.

    ZANECHAT ODPOVĚĎ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here