Národní památník 2. světové války Hrabyně

    0
    2117

    Přesně 30. dubna 1945, před 75 lety, skončila v Ostravě 2. světová válka. Osvobození této oblasti patřilo k největším vojenským tažením Ostravské nebo Ostravsko-Opavské operace. Padlo tehdy mnoho vojáků i civilních obyvatel. Z úcty zde bylo před čtyřiceti lety vybudováno pietní místo – památník Hrabyně.

    V těchto dnech, kdy si 75. výročí od konce 2. světové války připomínáme, jsme byli v Hrabyni uctít památku padlých. Zrekonstruovaná monolitická železobetonová stavba  nás ohromila svojí monumentálností.  Hlavní budova evokuje motiv výjezdu tankových pásů ze zákopu, u památníku je nainstalováno sousoší Bratrství v boji.
    Vnitřní expozice je nazvaná Doba zmaru a naděje. Ta na jedné straně chronologicky připomíná válečné dějiny 2. světové války a na druhé straně přibližuje civilní život obyvatelstva, válečnou výrobu a kulturu. Též zde jsou znázorněny boje československých vojáků na Blízkém východě, osudy letců v Polsku, Francii a Velké Británii aj. Vystaveny jsou uniformy, zbraně, dřevěné vojenský kufry… V deseti informačních kioscích se nalézají dobové fotografie a dokumenty, obrazové a zvukové materiály na obrazovkách. Zrestaurovány jsou vnitřní kamenné reliéfy. Vše je působivě nasvícené, přibližuje se tak např. válečná scenérie s rozstříleným domem a bojovou technikou. Ve zrekonstruované obřadní síni je vytvořen sarkofág s prstí z bojišť, koncentračních táborů a dalších míst utrpení. Vybudováno je  unikátní větrání pomocí litinových panelů a vyhlídkou na střeše můžeme obdivovat Opavsko.
    Součástí expozice je i symbolický hřbitov se jmény 13 000 většinou sovětských a československých vojáků a civilistů ze severní Moravy a Slezska. K památníku byla také přemístěna historická bojová technika.
    Na začátku areálu podél lipové aleje ve správní budově je umístěna pokladna,  výstavní prostor, konferenční sál, badatelna a restaurace. Otevřeno květen až listopad, vstupné 80 Kč, děti 40 Kč.
    Bohužel se letos nekonala veřejná vzpomínková akce společně s prohlídkou expozice, přijedeme si toto zajímavé místo prohlédnout, až bude přístupná. Je nutné se poučit z minulosti, abychom pak mohli budovat lepší budoucnost…

    ZANECHAT ODPOVĚĎ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here