Střecha Ostravy, to je halda Ema.

    0
    3619
    Víte, čemu se říká střecha Ostravy? Haldě Ema. Jedná se o kuželovou haldu s vrcholem ve výšce 315 m n. m. Dříve její vrchol byl vysoký 327 m n. m., ale prohořením se již snížil. Halda se nachází v oblasti Slezské Ostravy na pravém břehu řeky Ostravice.  Za jasného počasí je vidět krásně do celého okolí, vlastně vidíte celý Moravskoslezský kraj –  Beskydy, ale je též vidět na Jeseníky. Milovníci fotografií sem chodí rádi fotit panorama Ostravy při západu slunce.

    Haldu tvoří miliony tun vytěžené hlušiny z ostravských dolů. Její počátek můžeme odhadovat někdy ze začátku minulého století. Halda je stále v činnosti a před sedmi lety byl dokonce tehdejší společností RPG (bývalé OKD) nárok zakázán vstup. V dnešní době na Haldu je možné vystoupat jen na vlastní nebezpečí.

    Zevnitř země stále vyvěrají bělostné obláčky plynů, které obsahují zejména oxid siřičitý. Povrch je stále zahřívaný vnitřními procesy uvnitř… kde je teplota až 1500 °C. Proto zde také vznikají při této vysoké teplotě vzácné porcelanity a jaspisy. Na Haldě díky teplu roste teplomilná flóra a i stepní fauna.

    Lze sem dojít buď ze severní strany od Zoologické zahrady klikatými cestičkami nebo od ostravského výstaviště Černá louka přes Trojické údolí plné náletových dřevin. Je to tak trochu začarované místo, kde dříve stával Důl Trojice, nyní je zde kontaminované území, které čeká na svoji revitalizaci.

    Halda měla být zlikvidována, v dnešní době je to jako jedno z dominant města a je památkově chráněna.

    Procházku Ostravou s výstupem na Haldu Ema jsme absolvovali s dětmi tuto neděli v rámci prvního ročníku Pestré vrstvy. Jedná se o čtyřdenní festival s besedami, a právě s procházkami po zajímavých místech města a okolí. Už se těšíme na další ročník, protože je stále co objevovat a rozšiřovat si obzory.

     

    ZANECHAT ODPOVĚĎ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here