CO ŘÍKÁ ČESKÝ STRÁVNÍK ITALSKÉ KUCHYNI?

0
1099

O italské kuchyni přečetli určitě všichni milovníci dobrého jídla hodně zajímavostí. Je kvalitní, lehká, postavená na zdravých ingrediencích jako jsou ryby, těstoviny, olivový olej, rajčata, jako zákusek zmrzlinu a pravou italskou kávu si asi dovedeme představit všichni.

Letos zjara jsme měli možnost po Itálii trochu pocestovat. Náš hlavní záměr byl poznat Řím, ale zaměřili jsme se samozřejmě i na italskou gastronomii. Dovolte mi několik poznámek k italské kuchyni, jak jsme jí měli možnost potkat cestou. Odborníci se mnou budou možná nesouhlasit, ale pokud se do Itálie vypravíte sami, možná mi dáte za pravdu. Naši cestu po italské gastronomii jsme začali na tržnici. Právě na čerstvosti základních surovin, na bylinkách do pokrmů, čerstvé zelenině, závisí pak chuť, která vám přistane na talíři. V římské tržnici dostanete ke koupi všechno pod jednou střechou. Také u nás se situace na tržnicích velmi zlepšila, ale pořád to nějak není ono. Na trhu by totiž měly být k dostání i sýry, ryby, domácí drůbež, a při prodeji na náměstí hygienické podmínky nejsou vhodné. Tak mě napadá, proč si nepostavit či znovu nezřídit zastřešenou tržnici, kde se dá zboží také chladit a můžeme nakupovat i při nepříznivém počasí?

Když jsme očima na tržnici vybrali a také od všeho ochutnali, nakoupili jsme ty nejlepší speciality, kterými jsme chtěli s přáteli oslavit příjezd do Říma. Připravili jsme si pravé spagetti carbonara, hlavně nezapomenout na ovčí sýr pecorino, který dodá špagetám nezaměnitelnou chuť. Tohle jídlo uvařit je velmi jednoduché, posuďte sami, Výborné je také to, že všechny suroviny dostaneme i u nás, takže není problém si prvou italskou oslavu udělat doma.

Další chod byla ryba pečená v bylinkové krustě a jako zákusek posloužila a poslouží pravá domácí zmrzlina, udělaná z čerstvého ovoce.

Nezapoměňte také koupit italské víno a nešetřete.

ŠPAGETTI CARBONARA

pro 4 osoby, doba přípravy 30 minut

Ingredience:
• 100 g libové slaniny nebo nejlépe domácího uzeného bůčku
• 50 g sýra pecorino (tvrdý ovčí sýr)
• 50 g parmazánu
• 3 velká vejce
• 350 g kvalitních špaget
• 2 oloupané stroužky česneku
• 50 g másla
• sůl a čerstvě mletý černý pepř

Do velkého hrnce dejte vařit vodu na těstoviny. Slaninu nakrájejte najemno, sýry nastrouhejte. Vejce prošlehejte vidličkou v misce, osolte a opepřete.

Vsypte do vařící vody lžičku soli, a jakmile se tekutina začne znovu vařit, vložte do ní špagety. Povařte je podle návodu na obalu nebo vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente).

Česnek trochu zmáčkněte plochou stranou nože, aby se uvolnily silice. Zatímco se vaří těstoviny, rozpusťte na velké silnostěnné pánvi máslo a vsypte do něj kostičky slaniny i stroužky česneku. Na středním ohni je smažte zhruba pět minut. Míchejte, až je slanina zlatá a křupavá. Česnek po osmažení odstraňte aby nezhořkl.

Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, vyjměte je a přihoďte na pánev.

K vejcím v misce zašlehejte většinu sýra. Pánev s těstovinami odstavte a přilijte k nim vajíčka se sýrem. Promíchávejte a zdvihejte tak, aby se co nejlépe obalily vaječnou směsí; ta se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet. Přidejte pár lžic husté tekutiny, v níž se vařily těstoviny, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábně vlahá, nikoli vodnatá. Je-li třeba, trochu ji osolte.

Pomocí dlouhé vidličky stočte každému na talíř pořádnou porci, poprašte ho trochou zbylého sýra, čerstvě mletým pepřem a ihned podávejte.

TRESKA S BYLINKOVOU KRUSTOU

pro 4 osoby, doba přípravy 30 minut

Ingredience:
• 4 plátky toastového chleba
• 1 lžíce parmazánu, 2 ks ančovičky
• 1 snítka tymiánu, 1 hrst petržele
• 1 citron
• 600 g filety z tresky
• sůl, pepř mletý
• olivový olej
• 600 g brambory

Postup:

Toastový chleba opečte nasucho a rozmixujte na drobky. Přidejte parmazán, nadrcené ančovičky, nasekanou petržel, lístky tymiánu a nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Rybu osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Na rybí filety navršte směs a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, asi 15 minut. Brambory uvařte skoro doměkka. Sceďte, nakrájejte na měsíčky a opečte dozlatova. Rybu podávejte s citronem a bramborami.

Pro tento italský recept je vhodný i losos nebo filety ze pstruha. Dobu pečení upravte podle velikosti filetu, ryba by se neměla vysušit.

Italskou kuchyni jsme si užili se vším všudy, jen italskou zmrzlinu jsme raději koupili, ta chuť je nezaměnitelná. Možná ale, že nahradit italskou kavárničku ještě neumíme.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here